We zijn vergeten dat we onderdeel zijn van de natuur
10 oktober 2019 
in Natuur

We zijn vergeten dat we onderdeel zijn van de natuur

Ik kijk naar boven en zie het prachtige ding als een waar kunstwerk schitteren in de frisse ochtendzon. Rood, oranje en een vleugje geel. Een regendruppel weerkaatst de prachtige kleuren en laat ze op mijn netvlies dansen. De herfst is alweer een tijdje in het land. Dat bewijst dit eenzame blad wat geruisloos wappert in de wind aan een nagenoeg kale boom…

Niet alleen ons interieur vraagt om aanpassing aan de seizoenen


Al van zolang ik me kan herinneren, haal ik de natuur graag in huis. Decoratie uit het bos of de tuin sjouw ik elk seizoen weer mee naar binnen. In de herfst doen bladeren, kastanjes, takken en eikeltjes dienst voor het opmaken van de bontste kleurentaferelen. In de winter vullen dennenappels gedwee mijn kerstdecoratie aan. De lente is geen lente zonder een vaas vol wilgenkatjes en de zomer luidt zich elk jaar weer in met een frisse bos bloemen. Dat de seizoenen een invloed hebben op mijn interieur mag wel duidelijk zijn. Maar wat ik lange tijd niet in de gaten had, is dat niet alleen mijn huis vroeg om aanpassing aan de seizoenen. Ook mijn lichaam en geest geven signalen af om mee te mogen deinen op het ritme van de natuur. Lange tijd heb ik daar geen oog voor gehad omdat ik maar door ging in het snelle tempo van onze maatschappij..

bos herfst natuur

Ons natuurlijke (bio)ritme raakt ondergesneeuwd


Of het nu zomer was of winter, buiten nat en koud of heet en benauwd, al mijn dagen zagen er hetzelfde uit. Ik leefde hetzelfde, at hetzelfde en trok me niks aan van mijn natuurlijke bioritme. Puur uit onwetendheid, me er niet van bewust dat ook ik -net zo goed als bomen, planten en dieren- onderdeel ben van de natuur. En dat het ritme van de natuur dus ook op mij van toepassing is. Misschien wel meer dan ik altijd heb gedacht…

Door de snelheid waarmee onze maatschappij door raast, rende ik vaak automatisch als een malloot mee. Onwetend en onbewust van wat ik nu eigenlijk allemaal aan het doen was. Of het nu winter was of zomer, vroeg donker of lekker lang licht, koud of warm,… het maakte in mijn dagelijkse routines geen enkel verschil. Tot de dag dat ik dichter bij mijn gevoel ging staan en oog kreeg voor de signalen van míjn lichaam, van míjn tempo, van míjn natuur.

mens seizoenen

Waarom tegen de stroom in zwemmen zoveel meer energie kost


Ik keek om me heen en het viel me op wat er allemaal in de natuur gebeurde van zodra het herfst werd. Bomen, planten en dieren passen zich aan. Alleen ik, net als de meeste mensen, deed dat niet. Ik hield stug mijn eigen kunstmatige ritme en gedrag aan. En dat was heel erg onnatuurlijk. Ja, ik trok een warmere jas aan en haalde mijn sjaal en handschoenen uit de kast, maar daar hield het dan wel mee op. Vermoeid drukte ik elke ochtend tot drie keer toe de snooze knop van mijn wekker in, als ik hem al kon vinden in het nog pikkedonker. Ik ging standaard te laat naar bed omdat ik nog lekker zat te werken in gezelschap van een bundel kunstlicht die mijn dag onnatuurlijk verlengde. Een verzameling aan schermpjes straalden ook nog eens lekker veel blauw licht uit zodat ik nog uren verder kon zonder moe te worden. Alle externe prikkels nodigden me continu uit om mijn eigen natuurlijke signalen te negeren en zo lang mogelijk in de drive modus te blijven. De uit-knop werd pas ingedrukt van zodra ik in mijn bed plofte.

Ik had niet in de gaten dat ik met dit gedrag constant tegen de natuurlijke stroom in aan het zwemmen was. En dat kost energie. Onnodig veel energie. Want of ik me nu aanpas of niet, de natuur volgt tóch onverstoorbaar haar ritme.

interieurstyling herfst

Ontdek de magische kracht van de natuur


Vandaag loop ik in het bos met de hond en geniet ik volop van de prachtige natuur. Het miezert en de wind snijdt langs mijn wangen. Ik trek mijn kraag hoger en zet met opgetrokken schouders wat meer vaart in mijn pas. Het is guur, ik word zeiknat… en ik geniet. Ik zie het hele plaatje voor me en heb duidelijk voorpret: zometeen kom ik als een verzopen kat thuis en nestel ik me heerlijk in een stoel met een hete kop thee. Ik zet een muziekje aan, hond aan mijn voeten, omringd door alles wat me lief is. Even heerlijk opwarmen en thuiskomen. Thuiskomen in een warm en gezellig huis. Maar ook thuiskomen bij mezelf. Even intunen om dan weer met volle kracht aan de bak te kunnen gaan. Want voor mij zijn gure herfstdagen als deze een mooie uitnodiging om mijn energie te doseren. In plaats van mee te sjezen in het tempo van de maatschappij bepaal ik mijn eigen tred en dein zoveel mogelijk mee op het ritme van de natuur. Want als je ervoor open staat, kan je gebruik maken van de magische kracht die het seizoen je biedt. De natuur geeft ons precies wat we op dat moment nodig hebben. Het enige wat je moet doen is kijken, luisteren en voelen…

Wil je meer inspiratie over hoe je het ultieme thuisgevoel kunt creëren? In je huis én in jezelf? Vraag dan hier het gratis inspiratiemagazine ‘Thuiskomen’ aan. Ik deel er tips en tricks over hoe je je woning én je leven zo kunt inrichten dat je dat heerlijke gevoel van thuiskomen kunt realiseren.

Over de schrijver
Mijn naam is Conny Van Hees, bezieler van Huis Van Hees. Als voormalig psychologe verdiep ik me al ruim 20 jaar in de psyche en het bewustzijn van de mens. Zo’n 12 jaar geleden is daar de passie interieur bijgekomen. Jarenlang ben ik zoekende geweest. Zoekend naar een plek waar ik mezelf kon zijn. Zoekend naar een plek waar ik me fijn voelde. Ik zwierf de wereld rond en kwam erachter dat thuis geen vaste plek is, maar een gevoel. Een gevoel wat je in je draagt. Zolang ik buiten me bleef zoeken, zou ik het nooit vinden. Een spannende maar magische reis naar binnen volgde… En hoewel ik leerde dat het enige echte ‘thuis’ die plek in je hart is, werd ik me er tevens bewust van hoe onze omgeving weldegelijk invloed heeft op ons welbevinden en geluksgevoel en ons kan ondersteunen, juist bij die weg naar binnen… Eén van mijn doelen in dit leven is dan ook om jou dat ultieme gevoel van thuiskomen te laten ervaren. Enerzijds door je de connectie te laten ervaren met je prachtige hart, je 'thuis' wat je altijd bij je draagt. Anderzijds door jouw omgeving zo vorm te geven dat het een helende en voedende afspiegeling wordt van jouw binnenwereld. Mijn missie is om jou te laten THUISKOMEN, in je huis en in jezelf.
Reactie plaatsen

Voorkom dat je de leukste blogs misloopt!

Sluit je nu aan bij de tribe en ontvang  bericht over nieuwe blogs, leuke aanbiedingen, tips &tricks en inspirerende nieuwtjes omtrent interieur en bewustzijn!

50%
Benieuwd naar leuke acties & interessante nieuwtjes of wil je gewoon lekker geïnspireerd worden?
Sluit je dan nu aan bij de Huis Van Hees Tribe!
Meld je nu aan
Nieuwsbrief interieur