Herfst en winter: dé periode om te bezinnen en te dromen
De dagen worden korter en de donkere maanden komen er weer aan. Voor sommigen is deze periode een feest van bezinning. Een moment om stil te staan bij alles wat is en om dankbaar te zijn voor de gezelligheid en het samenzijn. Vrolijke zomerkleuren in huis maken plaats voor warme plaids en aaibare kussens. De haard wordt weer in gereedheid gebracht voor een reeks sfeervolle winteravonden en kaarsjes worden uit de kast getoverd. Laat die gezellige periode maar komen!
Tijd om onze energie te sparen
Maar voor anderen is deze donkere en koude periode eerder een worsteling dan een zegen. Dat de dagen korter en donkerder zijn, betekent dat de zon ons minder vaak en minder lang haar heerlijke lichtstralen schenkt. Minder zonlicht heeft zijn weerslag op ons humeur en ons energieniveau. En dat is niet meer dan logisch! Kijk maar naar de natuur om ons heen. De herfst en winter zijn de seizoenen die symbool staan voor stilte en bezinning. Oude ballast wordt losgelaten. Bomen en planten laten hun blaadjes vallen en de sapstroom stopt om energie te sparen. Dieren trekken zich terug in hun nestjes of houden een winterslaap met dezelfde reden: zuinig omgaan met hun energie.
Bij ons als mens werkt dat niet anders. Ook wij zijn onderdeel van de natuur en hebben evengoed te maken met deze natuurwetten. Alleen zijn wij doorheen de eeuwen heen ons contact met de natuur steeds meer kwijt geraakt. We gaan steeds verder van onze intuïtie af staan en hebben vaak niet eens weet meer van hoe de meest basale dingen in het leven werken.
Hoe verder je van je eigen natuur bent verwijderd, hoe minder je ernaar luistert, hoe meer last je ondervindt van de donkere periode in het jaar. Klinkt logisch toch? Herken je jezelf hierin? Dan is het tijd voor verandering!
Volg het ritme van de natuur
De komende maanden zijn een uitgelezen kans om je te bezinnen. De donkere periode van het jaar helpt je om naar binnen te keren. Volg dit natuurlijke ritme. Schrap niet noodzakelijke energievretende afspraken uit je agenda en laat voldoende lege ruimtes ontstaan. Je mag je voelsprieten naar binnen richten, binnenin jezelf. Ervaar hoe het nu werkelijk met je gaat en wat je wensen en verlangens zijn. Beschouw deze periode als een uitgelezen kans voor reflectie, voor verstilling.
Stel jezelf vragen
Zoek in huis jouw eigen plek op en zorg ervoor dat het er warm en sfeervol is. Neem pen en papier en stel jezelf vragen:
- Waar heb ik op dit moment behoefte aan?
- Waar heb ik mezelf tekort gedaan de afgelopen tijd?
- Welke oude patronen en gewoontes wil ik loslaten?
- Waar ben ik bang voor?
- Welke kanten van mezelf zou ik verder willen ontdekken?
- Waaraan wil ik de komende periode meer tijd en aandacht besteden?
- Hoe ziet mijn droomleven eruit? Waar ben ik dan? Wat doe ik dan? Wie ben ik dan?
- Wat wil ik écht?
Stel jezelf deze vragen en luister naar de antwoorden die als vanzelf oppoppen. Ga de vraag of het antwoord niet beredeneren of met je verstand te lijf maar probeer er puur intuïtief een antwoord op te geven. Is jouw antwoord op de vraag ‘Wat wil ik écht?’ dat je als kok een restaurant wil openen op Bali maar ben je nu juf in een kleuterschool? Schrijf jouw wens dan op nog voordat je brein tegen je vertelt dat het stom is en toch niet realiseerbaar. Wees intuïtief aanwezig en laat je gaan als een klein kind. Denk niet te snel in beperkingen maar stel je voor dat echt alles kan, zonder rem. Visualiseer hoe je leven eruit zou zien als je verlangen vervuld is.
Door je verlangens te negeren, keer je jezelf de rug toe
Sommige van jouw verlangens zijn misschien heel groot en concrete invulling ervan zou een rigoureuze switch in je bestaan betekenen. Toch loont het om je verlangens te benoemen en op te schrijven. Ze negeren en de hele tijd onder het tapijt blijven schuiven, heeft een negatieve invloed op jouw gestel. Dromen negeren, betekent jezelf negeren. Jouw wensen en verlangens hebben het recht om in elk geval benoemd en onderzocht te worden. Misschien komen er bij het beantwoorden van bovenstaande vragen wel zaken in beeld waarbij je wél op een hele eenvoudige manier verandering kunt brengen op weg naar de invulling van jouw dromen. Uiteindelijk is het ook belangrijk dat je concrete acties gaat koppelen aan de invulling van jouw dromen. Maar voor nu gaat het om die eerste belangrijke stap: jezelf de rust en gelegenheid gunnen om te dromen en uiting te geven aan je verlangens.
Hoe maak je je verlangens tastbaar?
Het is belangrijk je verlangens te leren kennen en ze vervolgens vast te houden. Maak die commitment met jezelf. Doe je dat niet, dan is de kans heel groot dat ze wegsmelten als sneeuw voor de zon.
4 tips om je verlangen tastbaar te maken
- Ga tekenen. Voor alle duidelijkheid: je hoeft geen kunstenaar te zijn om je verlangen te illustreren op papier. Hou het eenvoudig en teken bv. een voorwerp dat symbool staat voor je verlangen. Of teken jezelf op het moment dat je verlangen is vervuld. Of teken vrij en associatief terwijl je intuïtief contact houdt met je verlangen.
- Maak een visionboard. Een visionboard is nagenoeg hetzelfde als een moodboard wat je maakt voor je interieur. Ook hier ga je aan de slag met afbeeldingen om je verlangen visueel te maken en maak je er een collage van. Gebruik daarvoor knipsels uit tijdschriften of uitgeprinte online afbeeldingen of maak een visionboard met Pinterest.
- Schrijf over de vervulling van je verlangen. Zie het helemaal voor je hoe het voelt als je verlangen is ingewilligd. Hoe denk je, wat doe je, wie is er bij je etc?
- Kies een voorwerp uit wat je associeert met jouw verlangen en wat vanaf nu symbool staat voor datgene waar jouw wens naar uitgaat. Dit is een hele eenvoudige manier die weinig voorbereiding of moeite kost. Zoek een mooi plekje uit waar je het voorwerp vaak ziet en plaats het daar met de intentie dat je je verlangen zal vervullen. Het zien van het voorwerp zal telkens als je het ziet een trigger en reminder voor je zijn.
Waarom je nu nog geen actie zou moeten nemen
Neem de tijd om je verlangen te ontdekken. Verbind je ermee door er regelmatig bij stil te staan. Je dromen tastbaar maken op een manier zoals hierboven geschetst, zorgt ervoor dat je je er bewust mee verbindt. Zo leg je een stevige basis in jezelf van waaruit jij straks vol overtuiging en vanuit innerlijke kracht voor de vervulling van je wensen op kunt komen. Straks… want de tijd is nog niet rijp om groots naar buiten te treden. Ook in de natuur liggen de zaadjes nog verborgen in de grond te wachten op de juiste tijd om naar buiten te komen. Wat niet betekent dat er niets gebeurt, want ondertussen vormen zich ondergrondse wortels. Bij het ontkiemen van iets nieuws, hoort een kalme energie, vertrouwen en berusting. In de natuur gaat dat vanzelf. Voor ons als mens is het een uitdaging om ons over te geven aan dat natuurlijke ritme en niets af te dwingen met wilskracht. Waak er dus voor dat je nu – in deze fase van stilte en bezinning – geen overhaaste acties onderneemt. Straks, in het vroege voorjaar, als de zaadjes onder de grond zijn ontkiemd en de natuur aangeeft dat het tijd is om naar buiten te treden, dán mag je in actie komen 😉
Voel je ongeduld?
Voel je ongeduld? Wil je sneller gaan dan dat de situatie toelaat? Neem je innerlijke onrust waar. Ga na waar deze vandaan komt, maar geef er niet gelijk aan toe. Laat je niet leiden door je ongeduld. Oefen je in overgave. Diep van binnen weet je dat je een groeiproces niet moet forceren door overhaast actie te ondernemen. Daar krijg je achteraf vaak spijt van. Neem alleen actie als je 100% met zekerheid voelt dat het de juiste actie is op dit moment. Voel je die zekerheid niet? Vertrouw dan dat de tijd voor actie nog komt. Want nu, nu is de ideale tijd voor rust en bezinning.