Warmte creëren door op onze zintuigen in te spelen

Met een harde klap waait de poort achter me dicht. Nog net kan ik mijn hoed met mijn ene hand tegenhouden voordat hij meegenomen wordt door de gure herfstwind. De andere hand omklemt stevig de hondenriem. Ik haast me -met mijn trouwe viervoeter aan mij zij- naar binnen en laat mijn regenjas van mijn schouders glijden. Tito kijkt me doorweekt aan. “Ja maatje, dit noemen ze nou hondenweer”. Doorheen de druppels op mijn beregende gezicht lach ik hem toe. Ik trek een handdoek uit de kast, dep even mijn gezicht droog en gooi de handdoek om mijn grote vriend heen. Samen wandelen we de woonkamer in… Een heerlijk behaaglijk gevoel komt me tegemoet. Er hangt een comfortabele warmte in huis. De geur van de frisse buitenlucht die nog in mijn kleren hangt, vermengt zich met die van het versgebakken brood wat ik eerder vanochtend in de oven schoof. Tito stapt meteen recht op zijn mand af. Een paar keer drukt hij met zijn poten op het kussen zodat die de komende uurtjes een zacht onderkomen vormt. Hij draait twijfelachtige rondjes -eerst linksom, dan rechtsom- en nestelt zich vervolgens comfortabel in.

Om thuis een comfortabele en gezellige sfeer te creëren, is een gevoel van warmte essentieel


Als het thuis gezellig is, valt de knusse en intieme sfeer als een warme deken om je heen. Het is dan heerlijk thuiskomen, zeker nadat we in een omgeving vertoefden waar het minder comfortabel voelde. Dat kan een gure herfstwind zijn of een fikse plensbui, maar evengoed een drukke omgeving met een storm aan prikkels of een plek waar veel mensen intappen op jouw energie.

Om thuis een comfortabele en gezellige sfeer te creëren, is een gevoel van warmte essentieel. De omgevingstemperatuur speelt daarin een belangrijke rol. In deze comfortabele tijden waarin we met z’n allen leven, hebben we niet eens meer in de gaten van hoeveel luxe we elke dag opnieuw mogen genieten. Na een lange werkdag stappen we de deur binnen en hoeven we niets anders te doen dan de behaaglijke warmte op onze huid te laten neerdalen. Hoe anders was het toen we onze huizen nog verwarmden met houthaarden en kolenkachels? We moesten zorgen dat er altijd voldoende voorraad was aan brandstof die meestal buiten lag opgeslagen. Meerdere keren door weer en wind heen en weer lopen hoorde er gewoon bij. Eens je thuis kwam, moest je nog even geduld hebben voordat de kachel was aangemaakt en de warmte zich in de ruimte kon verspreiden. Vervolgens was het aan houden van die warmtebron iets waar we continu mee bezig waren.

De keerzijde van onze verwarming


De uiterst eenvoudige en makkelijke manier waarop we in deze tijd onze woningen verwarmen, is een vooruitgang waar we mogen van genieten, maar ook een enorme luxe waarbij we met dankbaarheid mogen stil staan. Maarrrrr… er is ook een keerzijde. Vaak gaat het verwarmen van onze huizen zó makkelijk dat we niet eens meer nadenken bij het gebruik ervan. We stoken vaak te hard, wat invloed heeft op moeder natuur maar ook op ónze natuur. Hoewel we het graag warm en behaaglijk hebben, houden onze hersenen en ons lichaam meer van koelte. Streef daarom het liefst naar een lagere omgevingstemperatuur van zo’n 18°C en omring je met heerlijke dekens of lekkere truien voor als je het net wat kouder krijgt.

Soorten verwarming


Vloerverwarming

Vloerverwarming is de meest ideale optie. Het brengt een continuïteit in warmteverdeling en zorgt ervoor dat je zelfs hartje winter kunt genieten van de sensatie blootsvoets rond te lopen.

Centrale verwarming

Verwarming met radiatoren wordt nog heel vaak gebruikt en eens geïnstalleerd, verander je het niet zomaar. Toch heeft deze vorm van verwarmen nadelen. En dan heb ik het niet alleen over het esthetische oogpunt waarbij radiatoren vaak beschouwd worden als een lelijke sta-in-de-weg. Het wringt vaak alle vocht uit de lucht, wat slecht is voor je huis maar ook voor jou! Tegenwoordig hebben velen van ons echter radiatoren in huis en ruilen die niet zomaar in voor vloerverwarming. Beter is dan wel om de verwarming lager te zetten en de luchtvochtigheid daarbij in de gaten te houden!

Haardvuur

Een haardvuur is veel meer dan een middel om warm te blijven. Het dier in ons, ons oerinstinct wordt er heel erg door aangetrokken. Vuur wakkert onze gevoelens aan en laat ons gloeien. Het verwarmt onze harten. Een écht vuur met échte vlammen is een absolute meerwaarde in elk interieur.

Kachel

In het hart van veel vooroorlogse woningen vind je nog de kachel als verwarmingsmiddel. Tegenwoordig zijn er door de groeiende techniek talrijke moderne opties bijgekomen. In tegenstelling tot een haardvuur kunnen kachels tal van verschillende brandstoffen veilig verbranden en heb je er -min of meer- geen omkijken naar. Ze zijn zowel schoon en efficiënt als warm en behaaglijk.

 

Warmte creëren door op onze zintuigen in te spelen


Bij het creëren van warmte in huis is het regelen van de omgevingstemperatuur het eerste waar we bij stilstaan. Maar het is niet het enige. Door op onze zintuigen in te spelen, kan je ook met de juiste keuze van kleuren, materialen en geuren heel veel warmte toevoegen.

Zien

Kleuren hebben een enorme invloed op onze gevoelens, ons welbevinden, ons humeur. Ons hele zijn reageert op kleur. Door kleur in je interieur effectief in te zetten en te kiezen voor kleuren die warmte uitstralen, en bovenal waar je je warm bij voelt, dan kan dat een enorme invloed hebben op jouw gevoel van warmte en comfort in huis.

Voelen

Maar ook met materialen en oppervlakken kan je gaan spelen. Zacht aanvoelende stoffen maken een kamer warm, maar kunnen bij overdaad ook op je afkomen. Verweerd hout, oud leer, zacht gesteente en lambrisering geven een ruimte ook een authentieke sfeer en daardoor een natuurlijke warmte.

Ruiken

Vergeet ook de geur in je woning niet. Er zijn geuren die warme gevoelens teweegbrengen, zoals amber, vanille, muskus, wierook en uiteraard ook de heerlijke geur van versgebakken brood of appeltaart!

 

Jouw interieur bezit ongekende mogelijkheden om warmte en gezelligheid in huis te brengen. Waar ga jij als eerste mee aan de slag?