Afgelopen weekend was het Halloween. Behalve dat het een kinderfeest is, heeft het ook nog een diepere, meer spirituele betekenis.
Samhain is de Keltische naam voor dit feest en wordt ook wel het Keltische nieuwjaar genoemd. Natuurvolkeren over de hele wereld vieren op de vooravond van 31 oktober dit moment van transitie. Families en vrienden komen samen om dierbare overledenen te herdenken. Het ‘oude’ wordt met liefde en dankbaarheid geëerd en het ‘nieuwe’ wordt met open armen ontvangen.
We zijn op een kantelpunt aangekomen in het jaar
Tegenwoordig kennen we vier jaargetijden maar voordat deze indeling door de mens werd gemaakt, bestond een jaar slechts uit twee seizoenen, namelijk een lichte en een donkere helft van het jaar. Samhain, of in de moderne wereld ‘Halloween’, is de overgang van die lichte naar die donkere periode.
Het wordt buiten donkerder en kouder. De natuur bereid zich voor op de winter en ook wij mensen, die tenslotte onderdeel zijn van de natuur, doen dat. De één meer bewust dan de ander. Hoe donkerder het wordt, hoe minder de zon op dit deel van de aardbol schijnt en hoe meer kou wij ervaren. We bereiden ons daar automatisch op voor door alvast de winterkleding van zolder te halen, zachte plaids en dekens weer uit de kast te toveren en alvast wat gezellige kaarsjes neer te zetten.
Oktober is de overgangsmaand waarop we ons voorbereiden op de komende wintermaanden. Het is niet voor niets dat de boekenweek in oktober plaatsvindt aangezien we dan met z’n allen veel meer aan het lezen gaan. En ook ‘oktober woonmaand’ is niet zomaar uit de lucht komen vallen.
De natuur nodigt je uit om naar binnen te gaan en je huis winterklaar te maken. Om meer warmte in huis te creëren en je interieur voor te bereiden op heerlijke cocoon-momenten. De verborgen boodschap die ons daarmee ingefluisterd wordt, is om de rust op te zoeken en ook letterlijk naar binnen te keren. Om aandacht te schenken aan datgene wat écht belangrijk is in het leven. Om thuis te komen. Niet alleen in je huis, maar met name in jezelf.
Winter betekent verstilling
In deze donkere periode ervaren meer mensen dat ze somberder worden als het licht afneemt en dat de kou en het donker hun energielevel doet dalen. Wij als moderne mens, die met name volgens de tikkende klok leven en binnen de kadertjes van de maatschappij bewegen, ervaren dat als ongewenst en vervelend. Maar het feit dat we de behoefte hebben om in deze maanden meer naar binnen te keren en te cocoonen is niet meer dan natuurlijk! Helaas zijn we door de steeds verder vorderende beschaving ook steeds verder van de natuur verwijderd geraakt en zien we deze natuurlijke processen steeds meer als een ballast.
Winter. Stilte. Bomen hebben hun bladeren losgelaten en de sapstroom is gestopt. Ze slaan hun energie op en trekken zich terug. Planten verstoppen zich diep onder de grond en groeien niet. Het land ligt er koud of bevroren bij. Dieren nestelen zich in hun holletje en doen rustig aan. Sommige soorten doen een winterslaap om zo hun energie te sparen. En de mens? Die gaat een periode in vol feestjes, voorbereidingen en drukte en luidt daarmee deze periode van stilte in als de meest drukke tijd van het jaar. Misschien is dit jaar een mooi moment om het anders te doen, om bovenstaande even te overdenken en te voelen wat écht bij ons past op dit moment.
Want die behoefte aan verstilling en naar binnen keren hebben we allemaal. Alleen voelen me het niet altijd zo omdat onze intuïtie wordt overruled door patronen en gewoontes uit onze omgeving.
Stilte als uiterlijke schijn
Bevroren landschappen, verdorde grassen… De natuur straalt stilte en stilstand uit. Die uiterlijke stilte is echter één en al schijn, want ‘onder de grond’ gebeurt er heel veel. In de natuur ontkiemen veel zaadjes ondergronds al in december om vervolgens in het voorjaar verder te groeien. Bij ons als mens werkt dat precies hetzelfde. Terwijl we denken dat we in periodes waarin we ‘maar wat aan lummelen’ stilstaan in onze groei en prestaties is net het tegenovergestelde waar. Stil staan en naar binnen keren is onmisbaar voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Meer nog, het is op deze kostbare momenten dat de meest waardevolle zaadjes worden geplant en de mooiste creaties worden geïnitieerd.
Geef je over aan dit natuurlijke ritme en richt je voelsprieten de komende periode op jezelf. Ervaar hoe het met je gaat en waar je verlangens liggen. Het is tijd voor reflectie.
Wat wil je achter je laten? Welke blaadjes wil je laten vallen? Welke onvervulde behoeften vragen om groei en ontwikkeling? Waaraan wil je komende tijd meer aandacht en tijd besteden? Welke zaadjes wil jij planten en laten ontkiemen zodat ze in het voorjaar verder kunnen groeien en hun vruchten kunnen afwerpen? Welke intenties ga je zetten? Wat wil je leren? Wat wil je creëren?
Dus haal al die plaids en dekentjes van zolder en steek een kaarsje aan. Maak het thuis gezellig en knus en neem pen en papier. Stel jezelf vragen, overdenk ze en schrijf je antwoorden op. Kijk welke koers jij wil varen de komende maanden, welke weg je in wil slaan. Wat wil je loslaten en wat wil je net meer aandacht geven? Ga er even lekker voor zitten en laat de ideeën bewust op papier neerstrijken zodat je winter-wensen de kans krijgen om werkelijkheid te worden!