Februari: een reinigende, vernieuwende en verdiepende maand
17 februari 2023 

Februari: een reinigende, vernieuwende en verdiepende maand


“Onze westerse ratrace maatschappij is de weg kwijt. We rennen steeds verder weg van onze natuur en bewegen daarmee steeds meer richting onontkoombaar verval. Ik ben ervan overtuigd dat het ritme van de seizoenen en de organische groei die Moeder Natuur ons laat zien, ervoor kunnen zorgen dat we onze eigen natuur weer terug vinden en weer in ons natuurlijke ritme komen. Een ritme waarlangs de liefdevolle en zachte muziek van dit leven weer voluit kan klinken en onze harten kan verwarmen"

Februari: een reinigende, vernieuwende en verdiepende maand

De natuur ontwaakt langzaam uit haar winterslaap: narcissen steken hun hoofdjes boven de grond, in het bos laat de wilde winterakoniet haar nieuwe blaadjes zien en de eerste kuikentjes worden geboren. In de buik van Moeder Aarde groeit al vanalles, de prille lente is op komst. 

Rond deze tijd heeft het nog jonge licht, dat tijdens Midwinter geboren werd, het donker definitief overwonnenVoor de oude Kelten begon op 1 en 2 februari de lente al met het lichtfeest Imbolc, wat precies tussen midwinter rond 21 december en de lente equinox rond 21 maart valt. Imbolc betekent letterlijk ‘in de buik’. De buik van Moeder Aarde is gevuld met nieuw leven. Heel voelbaar in de energie maar nog niet heel zichtbaar voor het oog. 

leven in het ritme van de natuur

“Februari is een reinigende, vernieuwende en verdiepende maand. Het is een tijd waarin ruimte wordt gecreëerd en nieuwe ideeën ontstaan, waardoor we de contouren van onze toekomstige vruchten steeds duidelijker zien”.

Reiniging

Reiniging in de natuur

In februari staat het thema ‘reiniging’ centraal. Vandaar ook dat het element Lucht zich opvallend vaak in de natuur laat zien: het kan flink stormen deze maand, om alle overgebleven oude resten van het afgelopen jaar definitief op te ruimen. Het element Lucht symboliseert het nieuwe. In alle opzichten. Het is een reinigende, verfrissende en vernieuwende tijd. Een tijd waarin nieuwe ideeën ontstaan, waarin we de contouren van onze toekomstige vruchten steeds duidelijker zien. Nog zo pril, maar al duidelijk waarneembaar.

Reiniging in ons lichaam

Niet alleen in de natuur vindt een opruiming en zuivering plaats, ook de reiniging van lichaam en geest horen van oudsher bij deze tijd. In het christendom gaat de vastentijd op de eerste dag na carnaval in en duurt 40 dagen, tot Pasen. Na het vele eten met de feestdagen en de zware winterkost, wordt het lichaam gereinigd met kruiden, het eerste groen uit de moestuin, zaden en granen. 

Reiniging in onze geest

Ook in jezelf kun je nu opruimen om alles wat je dit jaar wil realiseren de ruimte te kunnen geven. Ga de natuur in, maak een wandeling en neem het nieuwe leven in je op. Ervaar het licht en de vruchtbaarheid om je heen en stel jezelf de vraag welke dromen en verlangens jij de ruimte wilt geven. Wat is er voor nodig om die ruimte te creëren? Moet je eerst ergens afstand van doen, iets loslaten? Sta er deze maand eens bij stil wat je dit jaar bij jezelf zou willen zaaien.

Reiniging in ons huis

Februari is dé tijd van de grote VOORJAARSSCHOONMAAK. Perfect moment om je huis op te ruimen, de laatste winterdecoraties op te bergen en alles schoon te maken. Het is ook de tijd om de tuin te snoeien om ruimte te scheppen voor nieuw leven. Sla het energetisch reinigen van je huis niet over. Ook al berg je je spullen op en maak je zichtbaar vuil schoon. oude energie kan ook in de ruimte blijven hangen.

leven met de seizoenen

Vernieuwing

Terwijl de winter in het teken stond van afsterven en loslaten, zijn er gaandeweg in je binnenwereld ook nieuwe zaadjes geplant. Verlangens die je koestert, nieuwe ideeën die zijn ontstaan. De reiniging die deze maand plaats vindt neemt de laatste ballast mee die nog in de weg staat om de zaadjes over enkele maanden volop tot bloei te laten komen.

De komende periode zit vol potentie om zaken te laten ontwaken en openbarsten. Het is een nieuw en fris begin, vol verwachting en belofte. Maar er huist ook gevaar en overmoed in deze tijd. Want wanneer we met onze wilskracht te hard of te snel willen of er met ons hebberige ego overheen walsen, worden de kwetsbare kiempjes verstoord en wellicht zelfs vernietigd. Onze aandacht mag daarom gericht zijn op de verdere worteling ervan zodat ze vanuit een stevige en krachtige basis verder de wereld in kunnen groeien.

leven met de natuur

Verdieping

In de lente komt steeds meer vitale energie vrij die zich een weg zoekt om in de fysieke wereld te manifesteren. Als je deze energie in goede banen leidt, dan is jouw zaadje aan het einde van de lente uitgegroeid tot een stevige plant die klaar is voor de confrontatie naar buiten toe. Dicht bij je gevoel blijven en grenzen respecteren is belangrijk in dit proces. Weersta de verleiding om je te laten leiden door je hoofd en te snel te willen gaan óf te langzaam, te hard óf te zacht. Laat je meevoeren op het ritme van groei en koester en voedt de zaadjes die je tot wasdom wil zien komen.

Het is in deze fase heel erg belangrijk dat je de groei van de zaadjes jouw liefdevolle aandacht schenkt, door ze te beschermen en te onderhouden. Alleen dan kunnen er krachtige wortels groeien die zorgen voor een stevige basis in de fysieke wereld.

Heb je nieuwe inspiratie, ideeën of impulsen, wees dan heel bedachtzaam om ze nu al het daglicht te laten zien of ze bloot te stellen aan de nog koude en vaak kritische buitenwereld. De mogelijkheid bestaat dat ze het op dit moment niet zullen overleven. Hebben de zaadjes die in jou zijn ontstaan zich als diep verlangen kunnen nestelen en voel je de behoefte om ze toch een glimpje van het daglicht te laten zien? Deel ze dan tegen het einde van de maand voorzichtig met selectieve relaties om op die manier voorzichtig de mogelijkheden af te tasten en eventuele terugkoppeling te krijgen.

Volgende maand krijgen de kiempjes die je nu voorzichtig en stap voor stap naar buiten brengt meer vorm. Daarom is het in dit stadium belangrijk om orde aan te brengen en voor jezelf de eerste structuren neer te zetten die in dienst staan van het startende groeiproces. En vergeet vooral je zaden en kiemen, naast je dagdagelijkse activiteiten en het voorbereiden op de komende maanden, vooral niet te voeden en te koesteren!Over de schrijver
Mijn naam is Conny Van Hees, bezieler van Huis Van Hees. Als voormalig psychologe verdiep ik me al ruim 20 jaar in de psyche en het bewustzijn van de mens. Zo’n 12 jaar geleden is daar de passie interieur bijgekomen. Jarenlang ben ik zoekende geweest. Zoekend naar een plek waar ik mezelf kon zijn. Zoekend naar een plek waar ik me fijn voelde. Ik zwierf de wereld rond en kwam erachter dat thuis geen vaste plek is, maar een gevoel. Een gevoel wat je in je draagt. Zolang ik buiten me bleef zoeken, zou ik het nooit vinden. Een spannende maar magische reis naar binnen volgde… En hoewel ik leerde dat het enige echte ‘thuis’ die plek in je hart is, werd ik me er tevens bewust van hoe onze omgeving weldegelijk invloed heeft op ons welbevinden en geluksgevoel en ons kan ondersteunen, juist bij die weg naar binnen… Eén van mijn doelen in dit leven is dan ook om jou dat ultieme gevoel van thuiskomen te laten ervaren. Enerzijds door je de connectie te laten ervaren met je prachtige hart, je 'thuis' wat je altijd bij je draagt. Anderzijds door jouw omgeving zo vorm te geven dat het een helende en voedende afspiegeling wordt van jouw binnenwereld. Mijn missie is om jou te laten THUISKOMEN, in je huis en in jezelf.
Reactie plaatsen

Voorkom dat je de leukste blogs misloopt!

Sluit je nu aan bij de tribe en ontvang  bericht over nieuwe blogs, leuke aanbiedingen, tips &tricks en inspirerende nieuwtjes omtrent interieur en bewustzijn!

50%
Benieuwd naar leuke acties & interessante nieuwtjes of wil je gewoon lekker geïnspireerd worden?
Sluit je dan nu aan bij de Huis Van Hees Tribe!
Meld je nu aan
Nieuwsbrief interieur