Comfort in je huis? Daag je zintuigen uit.
20 januari 2021 

Comfort in je huis? Daag je zintuigen uit.

Comfort, wat is dat voor jou? Wat betekent het? En wat betekent het VOOR JOU?


Geamuseerd kijkt ze me aan: “Het is zo grappig dat ik, sinds ik jou ken, veel minder vaak in de bank zit”. “Huh? Hoe bedoel je?”, vraag ik nonchalant. “Nou, ik herinner me nog één van de eerste keren dat je samen met Amber en Vivian een hapje kwam doen bij me thuis. Ik kende je nog helemaal niet zo goed. We zaten met z’n allen in de zithoek. Gezellig met wat hapjes en drankjes binnen handbereik. Toen je opeens zei: “Ik ga even op de grond zitten hoor” en hop daar ging je. Haha, ik weet nog dat ik het een beetje euh… ‘ongewoon’ vond misschien. Maar het duurde niet lang of we zaten met z’n allen gezellig op de grond, hier en daar een kussentje onder onze billen of in onze rug, rond de salontafel met gezellige kaarsjes, hapjes en drankjes. Het klinkt misschien gek, maar het heeft me ervan bewust gemaakt hoe we eigenlijk de gewoontes van anderen overnemen en vervolgens niet meer aanvoelen wat voor onszelf fijn voelt. Het is nogal ongewoon in onze cultuur om op de grond te zitten. Iedereen zit op een stoel of in de bank. Sinds mijn ontmoeting met jou kun je wel stellen dat ik een fervent ‘grond-zitter’ ben. De bank zit lekker, maar soms is gewoon even op de grond zitten heerlijk!”.

Comfort is cultureel bepaald


Wat comfort precies is, is voor iedereen verschillend. Wat voor de één comfortabel is, hoeft dat niet voor de ander te zijn. Het verschilt niet alleen per individu maar ook per cultuur. Zo is de wereld verdeeld in groepen die het gewend zijn om op een stoel aan tafel te zitten, terwijl andere bevolkingsgroepen de gewoonte hebben om te hurken of op de grond te zitten. Wat fijn of comfortabel voelt voor het individu is onbewust dus ook cultureel bepaald.

Maar comfort hangt ook af van algemene voorwaarden


Hoe verschillend we ook zijn, toch zullen de meeste mensen het eens zijn over het volgende: comfort is je warm voelen als het buiten koud is. Maar ook je kunnen verkoelen als het buiten warm is. Comfort is het behaaglijke gevoel van stoffen. Of het nu gaat om hoogpoilige vloerkleden of kasjmieren dekens. Comfort is de frisse en aangename lucht die we inademen, weefsels en structuren die we graag aanraken. Comfort is de sfeer waarin we instinctief ontspannen. Het zijn algemeen geldende voorwaarden om te kunnen spreken van comfort waarbij ieder dit verder voor zichzelf invult en zijn eigen nuances aanbrengt.

Comfort is inspelen op de zintuigen


Wat me steeds weer opvalt, is hoeveel van de hedendaagse woningen een gebrek hebben aan comfort. Men bouwt nieuwbouwwoningen die perfect geïsoleerd zijn, waarbij het woonklimaat naar ieders wens te regelen is middels warmtepompen en airconditioning en waar home domotica ieders leven eenvoudiger en comfortabel maakt. Een perfect comfortabel ‘omhulsel’ zou je dus kunnen zeggen. Maar als je vervolgens binnen kijkt, laat de inrichting geen ruimte meer om dat comfort verder te verdiepen. De keuze aan kleuren, meubels en materialen zijn dermate uit balans dat de woonruimte niet uitnodigt om heerlijk neer te strijken, te ontspannen en los te laten. Geen plekje in huis om de rust op te zoeken of intimiteit te vinden. Woningen die in essentie mooi en praktisch zijn maar die onze zintuigen op hun honger laten zitten. Woningen die niet sensueel en oncomfortabel zijn, zijn emotioneel kil.

Werk aan de winkel


Werk aan de winkel dus als het gaat om het creëren van comfort in je woning. Kijk verder dan het omhulsel en trek het comfort door naar de inrichting van je woning: naar de keuze van meubels, kleuren, materialen, verlichting. Ga na wat voor jou comfort precies is. Sta daarbij niet alleen stil bij wat je fijn vindt voelen, maar ook waar de rest van je zintuigen blij van worden. Zie, voel, ruik. Ervaar van top tot teen. Want comfort omhelst je hele zijn en ál je zintuigen.

 

Ik wens je heel veel comfort toe!

Over de schrijver
Als eigenaar van Huis Van Hees en voormalig psychologe verdiep ik me al ruim 20 jaar in de psyche en het bewustzijn van de mens. Zo’n 12 jaar geleden is daar de passie interieur bijgekomen.Mijn missie is om mensen bewust te maken van de noodzaak van een veilige en warme thuishaven. Ik wil mensen laten inzien dat het gevoel van thuiskomen een enorm effect heeft op ons bewustzijn, persoonlijke groei en geluksgevoel. Daarbij laat ik ze zien hoe keuzes mbt kleuren, materialen en sfeer daar een grote invloed op hebben. Maar waar ik ze met name in wil bekrachtigen, is dat ze vooral niet naar alle ruis en adviezen uit de omgeving hoeven te luisteren maar vooral hun eigen-wijsheid mogen volgen. Want ieders droominterieur is een interieur wat authenticiteit en persoonlijkheid uitstraalt. Een Huis wat alles verenigt waar ze voor staan. Een Huis wat je waardig een THUIS kunt noemen.
Reactie plaatsen

Voorkom dat je de leukste blogs misloopt!

Sluit je nu aan bij de tribe en ontvang  bericht over nieuwe blogs, leuke aanbiedingen, tips &tricks en inspirerende nieuwtjes omtrent interieur en bewustzijn!

50%
Benieuwd naar leuke acties & interessante nieuwtjes of wil je gewoon lekker geïnspireerd worden?
Sluit je dan nu aan bij de Huis Van Hees Tribe!
Meld je nu aan
Nieuwsbrief interieur