De enige persoon die je kunt vertrouwen voor een goed kleuradvies, ben je zelf
08 juni 2020 
in Kleur

De enige persoon die je kunt vertrouwen voor een goed kleuradvies, ben je zelf

“Met wit zitten we zeker goed”. De meest voorkomende misvatting als het gaat om kleur in je interieur. Veel mensen weten niet welke kleuren ze moeten kiezen voor de toepassing in hun interieur en dus kiezen ze helemaal niet. Ze gaan voor de veilige weg. Alles is wit en door de keuze niet te durven maken, blijft ook alles wit.

Het volgende wil ik je op het hart drukken: De enige persoon die je kunt vertrouwen als het gaat om advies over de kleuren die goed voor je zijn, ben je zelf! Dus als jij je goed voelt bij de niet-kleur wit en thuis graag vertoeft in een achromatisch interieur dan moet je dat zeker doen en ga ik je daar niet van af brengen. Jij VOELT het beste wat bij jou past en met jou resoneert.

Niet kiezen is ook een keuze


Tegen diegenen die niet bewust voor wit kiezen, die de muren gewoon wit laten omdat ze geen knopen kunnen doorhakken, wil ik het volgende zeggen: door geen keuze te maken in het kleurenpalet wat je in je woning gaat toepassen, maak je de slechtste keuze die er naar mijn idee is. Door namelijk geen beslissing te nemen, kies je automatisch voor wit. En tenzij je bewust wit toepast in je interieur omdat je je er fijn in voelt, is het voor de meeste mensen de meest ongunstige keuze die je kunt maken. Mensen hebben van nature namelijk kleur nodig. Kleuren hebben een enorme invloed op ons welbevinden, onze gemoedstoestand, onze productiviteit en ons geluksgevoel.

Een wit interieur: niet durven kiezen of een modeverschijnsel?


Sinds onheuglijke tijden overheersen krachtige kleuren in interieurs overal ter wereld, behalve in het Westen. Buiten het feit dat een wit interieur vaak het resultaat is van twijfel en niet durven kiezen, is dit kleurloze verschijnsel en de verwerping van kleur in de interieurwereld ook een modeverschijnsel wat weldra plaats zal maken voor warme interieurs die kleur, warmte en eigenheid uitstralen. Het bewustzijn groeit. Mark my words!

Ikzelf pas bij hoge uitzondering wit toe in mijn interieurontwerpen, het plafond daargelaten. Als ik voor een hele lichte kleur ga, kies ik ervoor om in de witte basisverf áltijd een druppel kleur toe te voegen zodat het het harde contrast breekt en je instant sfeer in een ruimte brengt. Licht en warmte gaan hierdoor mooi samen…

Kleur zorgt voor harmonie en weldaad


Ons menselijk organisme vraagt letterlijk om verschillende kleuren in al hun nuances. Het is net als in de natuur waarin de diversiteit van de kleuren zorgt voor harmonie en weldaad. Iedereen heeft een natuurlijke voorkeur voor bepaalde kleuren. Dat zijn de kleuren die op dat moment het meest met je resoneren en die kleuren heb je op dat moment ook gewoon nodig om in balans te komen of te blijven. Luister wat dat betreft dus naar je intuïtie. Jouw systeem geeft zelf aan waar het behoefte aan heeft. Natuurlijk is dat veel makkelijker om qua kleur op je behoefte aan te sluiten als het bv. om kledingkeuze gaat dan over de kleur die je op de wand hebt zitten. Die kleur op de wand verander je immers niet dagelijks. Bij je kleding kan dat wel.

De kleurkeuze binnen een gemeenschappelijke ruimte moet unaniem zijn


En ten tweede hoef je bij je kledingkeuze geen rekening te houden met andere medebewoners. Dit laatste maakt het vaak ingewikkelder om tot een kleurkeuze te komen aangezien de behoeften niet altijd op één lijn liggen. Er is in die zin geen goed of slecht. Er is slechts een verschil in kleur waar je op dat moment het meest mee resoneert. Om de kleurkeuze van een gemeenschappelijke ruimte te bepalen, leg je jouw kleurkeuze op tafel. Wil je het goed doen, dan is het belangrijk dat deze keuze bij iedereen in de smaak valt. De uitkomst van ‘de meeste stemmen gelden’ is geen optie, een keuze moet unaniem zijn. De kunst is dan ook om samen tot dat kleurenpalet te komen waarin iedereen zich fijn voelt en helemaal zichzelf kan zijn.

Weet je niet welke kleuren bij je passen en heb je inspiratie nodig? Kijk dan eens op mijn Pinterest pagina. Je vindt er verschillende pins met de meest prachtige kleuren, veelal geïnspireerd op de natuur. Ook de mooiste kleurencombinaties die in verschillende interieurs worden toegepast, kan je er terugvinden.

Ik wens je heel veel inspiratie toe!

Over de schrijver
Mijn naam is Conny Van Hees, bezieler van Huis Van Hees. Als voormalig psychologe verdiep ik me al ruim 20 jaar in de psyche en het bewustzijn van de mens. Zo’n 12 jaar geleden is daar de passie interieur bijgekomen.Jarenlang ben ik zoekende geweest. Zoekend naar een plek waar ik mezelf kon zijn. Zoekend naar een plek waar ik me fijn voelde. Ik zwierf de wereld rond en kwam erachter dat thuis geen vaste plek is, maar een gevoel. Een gevoel wat je in je draagt. Zolang ik buiten me bleef zoeken, zou ik het nooit vinden. Een spannende maar magische reis naar binnen volgde…En hoewel ik leerde dat het enige echte ‘thuis’ die plek in je hart is, werd ik me er tevens bewust van hoe onze omgeving weldegelijk invloed heeft op ons welbevinden en geluksgevoel en ons kan ondersteunen, juist bij die weg naar binnen…Eén van mijn doelen in dit leven is dan ook om jou dat ultieme gevoel van thuiskomen te laten ervaren. Enerzijds door je de connectie te laten ervaren met je prachtige hart, je 'thuis' wat je altijd bij je draagt. Anderzijds door jouw omgeving zo vorm te geven dat het een helende en voedende afspiegeling wordt van jouw binnenwereld.Mijn missie is om jou te laten THUISKOMEN, in je huis en in jezelf.
Reactie plaatsen

Voorkom dat je de leukste blogs misloopt!

Sluit je nu aan bij de tribe en ontvang  bericht over nieuwe blogs, leuke aanbiedingen, tips &tricks en inspirerende nieuwtjes omtrent interieur en bewustzijn!

50%
Benieuwd naar leuke acties & interessante nieuwtjes of wil je gewoon lekker geïnspireerd worden?
Sluit je dan nu aan bij de Huis Van Hees Tribe!
Meld je nu aan
Nieuwsbrief interieur