Een warm en sfeervol interieur is een overbodige luxe. Of toch niet?
05 september 2020 

Een warm en sfeervol interieur is een overbodige luxe. Of toch niet?

Niet dus. Abraham Maslow liet ons namelijk halverwege de 20e eeuw al zien dat thuiskomen in je huis een basisbehoefte is én een voorwaarde op verdere persoonlijke groei en zingeving.

Wat jouw interieur met de behoeftenpiramide van Maslow te maken heeft


Eén van de meest legendarische ideeën in de geschiedenis van de psychologie bevindt zich in een bescheiden driehoek die is verdeeld in vijf secties die wereldwijd de behoeftenpiramide van Maslow wordt genoemd.

De piramide was het werk van de Amerikaanse psycholoog Abraham Maslow, die sinds het begin van zijn professionele carrière op zoek was naar de zin van het leven. Maslow maakte niet langer deel uit van de hechte orthodoxe familie waarin hij was opgegroeid en hij wilde weten wat het leven nog meer zinvol zou kunnen maken in een wereld waar het streven naar geld en roem steeds belangrijker werd en een schaduw wierp over elke innerlijke en persoonlijke drijfveer. 

Hij zag psychologie als de discipline die hem in staat zou stellen antwoord te geven op de verlangens en vragen die mensen ooit naar de religie deed grijpen. 

Warmte, rust en geborgenheid zijn basisbehoeften!


Maslow ontdekte dat mensen in wezen vijf verschillende soorten behoeften hebben. Aan de hand daarvan ontwikkelde hij zijn behoeftenpiramiden waarin hij probeerde de verschillende niveaus van menselijke motivatie vast te leggen. Het vertegenwoordigt het idee dat mensen tot actie worden gedreven door verschillende motiverende factoren op verschillende momenten. Hij maakte een indeling in biologische en fysiologische drijfveren, psychologische behoeften en hogere spirituele doelen.

Aan de basis liggen fysiologische behoeften, zoals voedsel, water, warmte en rust. Maar ook de behoefte aan veiligheid, bescherming en geborgenheid. Vervolgens komen de psychologische behoeften. Erbij horen, gewaardeerd en gerespecteerd worden, verbinden met vrienden, geliefd zijn… En tot slot krijgen we de spirituele behoeften waarin we worden gedreven door wat Maslow – in een inmiddels legendarische term – een drang naar zelfactualisatie noemde: een concept wat Maslow beschreef als ‘leven naar je volledige potentieel’ en ‘worden wie we werkelijk zijn’.

Deze verschillende categorieën van behoeften leven als een hiërarchie in jou, binnen je dagelijkse ervaring. Het betekent simpelweg dat er geen hogere behoeften verschijnen, tenzij en totdat aan ontevreden lagere behoeften wordt voldaan. Als je bijvoorbeeld kou of honger hebt, heb je gewoon niet de tijd of energie om je zorgen te maken over je eigenwaarde. Je hele wezen is gefocust op eten en warmte.

Om deze reden komen de verschillende niveaus ook in grote lijnen overeen met verschillende levensfasen. De fundamentele fysieke behoeften aan de onderkant zijn overheersend in de kindertijd; veiligheidsbehoeften komen in de vroege kinderjaren aan bod; erbij horen overheersen in latere kinderjaren; achtingbehoeften overheersen in de vroege volwassenheid en zelfactualisatie komt pas echt in beeld bij volwassenheid.

 menselijke behoeften

 

Thuiskomen in je huis, thuiskomen in jezelf


Het delen van de behoeftenpiramide kan veel verduidelijken als het gaat om het enorme belang van een warme, geborgen thuishaven. Er zijn heel wat mensen die zichzelf geen volwaardig interieur gunnen of het steeds maar voor zich uit blijven schuiven. Ik wil je hiermee laten zien hoe ontzettend belangrijk het is om een warm en sfeervol nest voor jezelf te bouwen. Om dat persoonlijke interieur te creëren waar je volledig jezelf kunt zijn en wat past als een perfect gesneden maatpak. Waar je de deur achter je dicht kunt trekken en kunt ontsnappen uit de ratrace waarin we met z’n allen leven. Waar je de prikkels uit de buitenwereld kunt laten neerdwarrelen en de rust kunt opzoeken die je zo nodig hebt. Warmte, rust en geborgenheid zijn basisbehoeftes!

 

Een eigen plek om thuis te komen is zo ontzettend nodig in de hectische tijden waarin we leven. Thuiskomen in je huis. We willen onszelf nog weleens wijsmaken dat het een overbodige luxe is. “Dat komt later wel” of “Wie weet ooit”… Maar onderschat niet het enorme effect wat jouw omgeving op je heeft. De kleuren en materialen om je heen, de manier waarop je een ruimte indeelt, de spullen waarmee je je omringt… Het heeft een immens grote invloed op ons welbevinden, onze gemoedstoestand, ons geluksgevoel. 

Het creëren van een warm en gezellig thuis is het invullen van je basisbehoeften. Het is nodig om door te groeien naar de top van de piramide. Thuiskomen in je huis maakt de weg vrij om thuis te komen in jezelf. En dat is waar we uiteindelijk allemaal naartoe willen. Naar de top van de piramide.

Wil je meer inspiratie over hoe je kunt thuiskomen in je huis én daarmee in jezelf? Vraag dan nu het gratis inspiratiemagazine ‘Thuiskomen’ aan. Ik deel er tips en tricks over hoe je je woning én je leven zo kunt inrichten dat je dat heerlijke gevoel van thuiskomen kunt creëren, in je huis en in jezelf.

Over de schrijver
Mijn naam is Conny Van Hees, bezieler van Huis Van Hees. Als voormalig psychologe verdiep ik me al ruim 20 jaar in de psyche en het bewustzijn van de mens. Zo’n 12 jaar geleden is daar de passie interieur bijgekomen. Jarenlang ben ik zoekende geweest. Zoekend naar een plek waar ik mezelf kon zijn. Zoekend naar een plek waar ik me fijn voelde. Ik zwierf de wereld rond en kwam erachter dat thuis geen vaste plek is, maar een gevoel. Een gevoel wat je in je draagt. Zolang ik buiten me bleef zoeken, zou ik het nooit vinden. Een spannende maar magische reis naar binnen volgde… En hoewel ik leerde dat het enige echte ‘thuis’ die plek in je hart is, werd ik me er tevens bewust van hoe onze omgeving weldegelijk invloed heeft op ons welbevinden en geluksgevoel en ons kan ondersteunen, juist bij die weg naar binnen… Eén van mijn doelen in dit leven is dan ook om jou dat ultieme gevoel van thuiskomen te laten ervaren. Enerzijds door je de connectie te laten ervaren met je prachtige hart, je 'thuis' wat je altijd bij je draagt. Anderzijds door jouw omgeving zo vorm te geven dat het een helende en voedende afspiegeling wordt van jouw binnenwereld. Mijn missie is om jou te laten THUISKOMEN, in je huis en in jezelf.
Reactie plaatsen

Voorkom dat je de leukste blogs misloopt!

Sluit je nu aan bij de tribe en ontvang  bericht over nieuwe blogs, leuke aanbiedingen, tips &tricks en inspirerende nieuwtjes omtrent interieur en bewustzijn!

50%
Benieuwd naar leuke acties & interessante nieuwtjes of wil je gewoon lekker geïnspireerd worden?
Sluit je dan nu aan bij de Huis Van Hees Tribe!
Meld je nu aan
Nieuwsbrief interieur