Interieurtip: met deze simpele trucs lijkt je woonkamer groter
16 mei 2021 

Interieurtip: met deze simpele trucs lijkt je woonkamer groter

Een jaar geleden was het een shock: het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Inmiddels zijn we er al aan gewend geraakt en nodigt het seizoen ons gelukkig uit om weer meer naar buiten te gaan… Met z’n allen thuis zitten, is niet altijd makkelijk. Nog steeds werken de meesten van ons grotendeels thuis en ook niet alle scholen zijn volledig open. Vooral als je klein woont en met meerdere mensen een kamer betrekt, kan het een ware uitdaging zijn om de boel ruimtelijk te houden. Met een aantal simpele trucs kan je er echter voor zorgen dat de muren niet op je afkomen en de kamer groter lijkt.

1. Spiegeltje spiegeltje aan de wand


Een hele oude truc die nog steeds heel goed werkt, is het toepassen van spiegels. Ze maken de ruimte optisch dubbel zo groot. Plaats ze op een slimme plek zodat ze extra licht opvangen.

Niet alleen spiegels, maar ook spiegelende oppervlakken hebben deze werking, hetzij in mindere mate. Ze weerkaatsen het licht waardoor de kamer automatisch ruimer oogt.

2. Bye bye gordijnen, welkom planten


Het is een truc die niet iedereen zal aanspreken maar wel eentje die werkt! Bedenk even waarom je gordijnen toepast in huis. Zet je ze in voor privacy of om het zonlicht te regelen? Dan is deze tip wellicht niet voor jou. Maar heb je raambekleding omdat ‘het hoort en iedereen het doet’? Dan kan je overwegen om deze weg te laten. Zo creëer je veel meer lichtinval én de ramen krijgen meer focus waardoor de ruimte groter lijkt. Mis je door de afwezigheid van raambekleding teveel privacy? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om planten op de vensterbank neer te zetten zodat de inkijk minder wordt. Ga je toch liever wel voor raambekleding? Ga dan voor een soort die minimaal voor het raam hangt en zo weinig mogelijk licht tegenhoudt.

3. Opgeruimd staat… ruimtelijk


Allerlei rommeltjes laten de kamer al snel een stuk kleiner lijken. Het ruimtelijke effect van een flinke opruimbeurt is gigantisch! Dus las een paar dagen in om even grondig te ontspullen. Geef alles een eigen plekje en hou het ook opgeruimd. Minder chaos in huis betekent niet alleen een ruimtelijk gevoel in de kamer, maar ook in je hoofd.

4. Ga voor het grote gebaar


Heb je flink geruimd en heeft alles een eigen plek? Kies dan één opvallend object waar je de aandacht naartoe wil brengen in de kamer. Denk aan een mooie kroonluchter, een groot schilderij of een antiek kastje. De rest van de ruimte blijft rustig waardoor alle focus naar dat ene speciale object kan gaan.

5. Kies een mooi groot vloerkleed


Nog een goede truc met instant resultaat is het toepassen van een groot vloerkleed. Zorg dat het groot genoeg is zodat de voorpoten van al je meubels er in elk geval op passen. Naast het feit dat de ruimte hiermee een stuk groter lijkt, brengt het ook eenheid en rust in de zithoek.

6. Plaats je meubels tactisch in de ruimte


Kijk even kritisch naar de indeling van je woonkamer en naar de lokatie van je meubels in de ruimte. Om één of andere reden zit het zo ingebakken in ons systeem om ze tegen de wand aan te schuiven. Als er al een idee achter zit, dan is dat vaak de misvatting dat je daarmee meer ruimte overhoudt. Dat is helaas niet altijd waar. In veel gevallen kan het een goede keuze zijn om meubels een stukje van de muur af te schuiven zodat er door het schaduwspel een ruimtelijker gevoel wordt gecreëerd.

7. Ga voor slim kleurgebruik


Sterk contrasterende kleuren vallen meer op en komen daardoor op je af. In een kleinere ruimte kan je beter kiezen voor kleuren die dichter bij elkaar liggen in het kleurenspectrum. Kies je de bank bv. in een kleur die lijkt op de kleur die op de achterliggende muur werd toegepast dan gaat deze er als het ware in op. Hierdoor lijkt de ruimte optisch groter. Ton-sur-ton kleuren zijn altijd een goede keuze in een kleinere ruimte. Wordt het naar jouw idee wat te saai op deze manier? Kies dan een accentkleur als contrast.

Donkere kleuren op de wand zorgen voor heel veel sfeer, maar in een kleine ruimte kan je beter kiezen voor lichte tinten. Denk bij het schilderen van de wand ook aan bepaalde visuele effecten zoals het toepassen van een iets donkerdere wand of creëren van een lambrisering.

Ook een lichte kleur van vloer kan helpen om de illusie te creëren van een groter oppervlakte. Als je er daarbij ook nog voor zorgt dat je één vloer toepast over de hele verdieping en daarbij geen drempels gebruikt, dan creëer je een optimaal effect.

8. Wees creatief in opbergen


Probeer het vloeroppervlak zoveel mogelijk vrij te houden. Hang kastjes en plankjes tegen de muur en maak zo meer ruimte vrij op de grond. Ook opbergdozen kunnen handig zijn om extra spullen in te bewaren, zeker als je ze bv. onder je bed kunt schuiven of op een hoge kast kunt zetten.

9. Zorg voor goede verlichting


Een donkere ruimte lijkt automatisch kleiner. Waarschijnlijk heb je overdag wel voldoende lichtinval, maar heb je ook wel nagedacht over de verlichting? Net zoals met kleur kan je een ruimte optisch groter laten lijken. Zorg dus voor een uitgebalanceerd lichtplan wat zorgt voor een goede verspreiding van het licht.

Kies niet alleen maar voor een basisverlichting op dezelfde hoogte, maar zorg voor een goede balans in basis-, functionele, sfeer- en accentverlichting. Een goede verspreiding van het licht doet ruimtelijker aan.

10. Ga voor lichte en luchtige meubels


Massieve meubels blokkeren het licht, maken een ruimte donker en werken daardoor verkleinend. Kies liever voor meubels die op pootjes staan, zodat het licht er mooi onderdoor gaat. Als je de vloer onder je meubels nog kan zien, creëer je optisch gezien meer ruimte.

11. Investeer in multifunctionele meubels


Woon je echt klein en heb je niet voldoende ruimte om al je meubels goed kwijt te kunnen? Wees dan creatief en ga op zoek naar multifunctionele meubels. Een eetbank bv. die tegelijk een opbergplek heeft onder de zitting of een eettafel die je tevens als bureau gebruikt. Een bed waar je handige lades onder schuift of een hoogslaper met een zitbank eronder. Maak zoveel mogelijk gebruik van meubels met een dubbele functie.

12. Koop niet te snel (en te veel) accessoires


Hoe verleidelijk is het om dat ene geweldige fotolijstje of die drie schattige vaasjes uit die geweldige winkel mee te nemen? “Het is er toch maar eentje” of “ze kosten echt niks”. Toch is het verstandig om er even extra over na te denken als je in een kleine ruimte woont. Zoals eerder gezegd werkt het uitkiezen van één groter object als eyecatcher vele malen ruimtelijker dan het plaatsen van meerdere kleine losse items. Denk dus goed na over je stylingplan. Kies een paar grotere items en vul aan met wat extraatjes, maar maak het niet te gek. En uiterst belangrijk: zorg ervoor dat alle accessoires op elkaar zijn afgestemd.

 

Misschien pas je zelf al enkele van deze tips toe in je interieur? Ik ben heel benieuwd naar het effect wat jij ondervindt! Laat het me weten in de reacties!

 

Over de schrijver
Mijn naam is Conny Van Hees, bezieler van Huis Van Hees. Als voormalig psychologe verdiep ik me al ruim 20 jaar in de psyche en het bewustzijn van de mens. Zo’n 12 jaar geleden is daar de passie interieur bijgekomen. Jarenlang ben ik zoekende geweest. Zoekend naar een plek waar ik mezelf kon zijn. Zoekend naar een plek waar ik me fijn voelde. Ik zwierf de wereld rond en kwam erachter dat thuis geen vaste plek is, maar een gevoel. Een gevoel wat je in je draagt. Zolang ik buiten me bleef zoeken, zou ik het nooit vinden. Een spannende maar magische reis naar binnen volgde… En hoewel ik leerde dat het enige echte ‘thuis’ die plek in je hart is, werd ik me er tevens bewust van hoe onze omgeving weldegelijk invloed heeft op ons welbevinden en geluksgevoel en ons kan ondersteunen, juist bij die weg naar binnen… Eén van mijn doelen in dit leven is dan ook om jou dat ultieme gevoel van thuiskomen te laten ervaren. Enerzijds door je de connectie te laten ervaren met je prachtige hart, je 'thuis' wat je altijd bij je draagt. Anderzijds door jouw omgeving zo vorm te geven dat het een helende en voedende afspiegeling wordt van jouw binnenwereld. Mijn missie is om jou te laten THUISKOMEN, in je huis en in jezelf.
Reactie plaatsen

Voorkom dat je de leukste blogs misloopt!

Sluit je nu aan bij de tribe en ontvang  bericht over nieuwe blogs, leuke aanbiedingen, tips &tricks en inspirerende nieuwtjes omtrent interieur en bewustzijn!

50%
Benieuwd naar leuke acties & interessante nieuwtjes of wil je gewoon lekker geïnspireerd worden?
Sluit je dan nu aan bij de Huis Van Hees Tribe!
Meld je nu aan
Nieuwsbrief interieur