Kerstversiering opbergen is zo gebeurd met deze handige tips
06 januari 2021 

Kerstversiering opbergen is zo gebeurd met deze handige tips

Het zit er weer op! Kerst: de gezelligste tijd van het jaar met fonkelende lichtjes, een sfeervolle kerstboom, uitgebreide diners en gezellige kerstmuziek. Ik moet altijd even afkicken van de kerstperiode. Voor mij is het één van de meest sfeervolle periodes van het jaar. Die wil ik ook altijd zo lang mogelijk rekken waardoor ons huis vaak halverwege januari nog steeds in kerstsfeer is. Het feit dat ik dan afscheid moet nemen van al dat groen in huis en de gezelligheid van de fonkels en glitters is één reden. Een andere reden is er één van een heel andere orde: het opruimen van de kerstdecoratie is op z’n zachtst gezegd niet mijn hobby…

Gelukkig heb ik sinds een paar jaar een fijn systeem ontdekt om de kerstversiering op te bergen waardoor deze klus toch iets minder vervelend is. Ik deel graag mijn tips met je!

 

1. Wees kritisch


Een eerste belangrijke stap is: kijk eens kritisch naar al je verzamelde kerstspullen en leg alles wat je niet meer gebruikt opzij. Er zijn altijd dingen die je telkens weer opbergt terwijl je ze al jaren niet meer hebt gebruikt en dat waarschijnlijk ook niet zo snel meer zult doen. Maak er vrienden mee blij of geef ze af bij de kringloop. Op die manier doe je er een ander nog plezier mee en scheelt het jouw weer een hoop in- en uitpakwerk.

2. Inventariseer je kerstdecoratie


Ben je net als ik gek op kerst en heb je veel kerstversiering in huis die niet in één doos past? Dan is het heel handig om per doos een inventarislijst op te maken. Schrijf terwijl je de kerstspullen opbergt meteen op wat je in welke doos stopt. Wees daarin zo duidelijk mogelijk in je omschrijving zodat je straks ook nog weet wat je ook alweer bedoelde. Is de doos vol? Leg dan de lijst bovenop de spullen of plak hem op de buitenkant van de doos. Zo weet je volgend jaar precies wat je waar moet zoeken!

 

kerstdecoratie opbergen

 

3. Sorteer op kleur of thema


De basiskleur van mijn kerstdecoratie is warm bruin-grijs en bruin-rood. Ik heb heel wat matte en glanzende kerstballen in deze kleuren, maar ook bloemen, vlinders, slingers etc. Dit vormt elk jaar opnieuw de basis van mijn kerstboom. Daarnaast varieer ik met de accenten die ik erin aanbreng. Zo heb ik een serie witte sterretjes, sneeuwpopjes, ijskristallen en vogeltjes maar ook een serie gouden accenten zoals draadballen, bloemstengels en pegels. Afhankelijk van mijn voorkeur kan ik door het spelen met deze accentkleur weer elk jaar een hele andere boom creëren.

Heb jij ook verschillende kleuren aan kerstdecoratie? Dan is het wellicht handig om alles te sorteren op kleur. Zo heb ik enkele dozen met basisdecoratie en een aparte doos met witte versiering en nog eentje met goudkleurige items. Je zou er ook voor kunnen kiezen om niet te sorteren op kleur maar op thema. Bv. een thema ‘natuurlijke kerstdecoratie’, ‘glitter en glammer’ of ‘winters wit’. Of op soort decoratie, zoals ‘glanzend’, ‘verlichting’ en ‘tafeldecoratie’. Het gaat erom dat er een logische verdeling is van de spullen en dat het opbergsysteem voor jou werkt!

4. Gebruik doorzichtige opbergdozen


Voorheen bewaarde ik mijn kerstballen altijd in de originele verpakking waarin ik ze ook in de winkel had gekocht. Vervolgens gingen ze, samen met de rest van de versiering, in kartonnen dozen. Het nadeel hiervan was dat de originele plastic bewaardoosjes veel plek innamen omdat ze rond waren en dus niet handig te stapelen. De kartonnen dozen hadden dan weer als nadeel dat ze veel stof vingen als ze boven op de vliering stonden. Heb je je kerstdecoratie in de schuur of kelder staan waar het misschien wel wat vochtiger is? Dan zijn kartonnen dozen nog minder handig aangezien ze gevoeliger zijn voor vocht en schimmel.

En toen kwamen de doorzichtige kunststof opbergdozen in mijn leven! Iets waarvan ik al enkele jaren eerder dacht dat het wel handig zou kunnen zijn maar waarin ik nog niet had geïnvesteerd. Had ik het toch maar eerder gedaan! Naast het feit dat ze een fijn opbergsysteem bieden, zijn ze ook nog eens doorzichtig waardoor snel duidelijk is wat erin zit. Er zijn tegenwoordig heel fijne dozen met allerlei verschillende indelingen voor kerstballen en andere kerstdecoratie, in verschillende formaten en vormen en van uiteenlopende merken.

5. Nooit meer kerstlampjes in de knoop


Herken je dit? Je wilt je boom gaan aantuigen en haalt je lampjes tevoorschijn. Even testen of ze het nog doen… Maar waar zit ook alweer de stekker? Oh.. en… aaargh… hoe zit het ook alweer? Alles zit door mekaar.

Ik heb al allerlei systemen zien voorbij komen als het gaat om het opbergen van lichtsnoeren: van het opnieuw in het aankoopdoosje proppen tot het bij elkaar binden met een tie rip of het omwikkelen van een leeg rolletje toiletpapier. Maar laat ons het simpel houden: schaf een paar plastic haspels aan en draai daar de snoeren omheen. Ze zijn van stevig kunststof waardoor ze jaren mee gaan in tegenstelling tot kartonnen doosjes of rolletjes. Bovendien kan je de haspels ook gebruiken voor lange slingers of dunne guirlandes. Twee vliegen in één klap!

 

kerstversiering opbergsysteem

 

6. Nooit meer proppen


Heb jij een kunststof kerstboom in huis en probeer je hem elk jaar opnieuw in de oorspronkelijke doos te proppen om hem nog net te kunnen dicht tapen met duct tape? Dan is een kerstboomtas wellicht wat voor jou! Hij is heel klein op te vouwen als je hem niet gebruikt, maar -afhankelijk van welke je koopt- past er wel een kerstboom in van ruim 2m. Klaar met het bij elkaar binden met touwen en met heel veel moeite in de doos proppen! In een kerstboomtas past met alle gemak een grote kerstboom. En dankzij de handvatten kan je hem ook nog eens heel makkelijk dragen en opbergen.

 

Ik hoop dat je deze tips handig kunt inzetten bij het opruimen van je kerstspullen en dat het het afscheid nemen van kerst voor jou op deze manier wat makkelijker maakt  😉

 

Heb je zelf nog handige tips wat betreft het opbergen van al die mooie kerstspullen? Laat het me vooral weten in de reacties hieronder. Altijd leuk om te leren van de ervaringen van anderen!

Over de schrijver
Mijn naam is Conny Van Hees, bezieler van Huis Van Hees. Als voormalig psychologe verdiep ik me al ruim 20 jaar in de psyche en het bewustzijn van de mens. Zo’n 12 jaar geleden is daar de passie interieur bijgekomen. Jarenlang ben ik zoekende geweest. Zoekend naar een plek waar ik mezelf kon zijn. Zoekend naar een plek waar ik me fijn voelde. Ik zwierf de wereld rond en kwam erachter dat thuis geen vaste plek is, maar een gevoel. Een gevoel wat je in je draagt. Zolang ik buiten me bleef zoeken, zou ik het nooit vinden. Een spannende maar magische reis naar binnen volgde… En hoewel ik leerde dat het enige echte ‘thuis’ die plek in je hart is, werd ik me er tevens bewust van hoe onze omgeving weldegelijk invloed heeft op ons welbevinden en geluksgevoel en ons kan ondersteunen, juist bij die weg naar binnen… Eén van mijn doelen in dit leven is dan ook om jou dat ultieme gevoel van thuiskomen te laten ervaren. Enerzijds door je de connectie te laten ervaren met je prachtige hart, je 'thuis' wat je altijd bij je draagt. Anderzijds door jouw omgeving zo vorm te geven dat het een helende en voedende afspiegeling wordt van jouw binnenwereld. Mijn missie is om jou te laten THUISKOMEN, in je huis en in jezelf.
Reactie plaatsen

Voorkom dat je de leukste blogs misloopt!

Sluit je nu aan bij de tribe en ontvang  bericht over nieuwe blogs, leuke aanbiedingen, tips &tricks en inspirerende nieuwtjes omtrent interieur en bewustzijn!

50%
Benieuwd naar leuke acties & interessante nieuwtjes of wil je gewoon lekker geïnspireerd worden?
Sluit je dan nu aan bij de Huis Van Hees Tribe!
Meld je nu aan
Nieuwsbrief interieur