Nep echt of net echt? De voor- en nadelen van kunstplanten
15 juni 2021 

Nep echt of net echt? De voor- en nadelen van kunstplanten

Één van mijn motto’s in het leven is: je doet het goed of je doet het niet… En dat geldt ook voor het plaatsen van planten in huis. Ik ben de eerste die zal adviseren om planten in je interieur toe te passen. Een interieur zonder planten is als koffie zonder chocola! Een niet te missen match!  

Planten zijn niet alleen een lust voor het oog, ze hebben ook een heleboel gezondheidsvoordelen. Ze brengen letterlijk de natuur in huis en zijn daarmee een belangrijke schakel in onze mentale maar ook fysieke gezondheid. Ze zuiveren de lucht, werken stressverlagend, zorgen voor een betere concentratie en verbeteren de akoestiek in huis. Om maar enkele voordelen te noemen. In elk ontwerp wat ik maak spelen planten een belangrijke rol. 

nepplanten

 Toch kom ik met regelmaat situaties tegen waarin het inzetten van planten niet zo vanzelfsprekend is. Soms is er eenvoudigweg onvoldoende daglicht om de planten gezond te houden. Of de mogelijkheden ontbreken om een goede verzorging te garanderen. In dat geval is het inzetten van echte planten geen optie. Maar dat wil niet zeggen dat er geen alternatieven zijn! Tegenwoordig zijn er namelijk heel wat mooie kunstplanten beschikbaar die haast niet van echt te onderscheiden zijn. Als je hiervoor kiest, vervallen weliswaar enkele van de gezondheidsvoordelen zoals het zuiveren van de lucht, maar het inzetten van kunstplanten heeft alsnog een ontzettende meerwaarde voor je interieur!

kamerplanten

 Twijfel je of je al dan niet voor kunstplanten moet kiezen? Ik zet hieronder de voor- en nadelen ervan voor je op een rij.

1. Geen onderhoud


Kunstplanten zijn ideaal als je geen groene vingers hebt, want ze hebben geen onderhoud nodig. Je hoeft geen rekening te houden met water geven, snoeien of verpotten. Het zijn daarentegen wel echte stofvangers. Net als echte planten trouwens. Vergeet ze dus niet regelmatig af te nemen met een natte doek. Maar dan ben je ook echt klaar…

2. Frisse lucht


Zoals gezegd hebben echte kamerplanten een positief effect hebben op je gezondheid. Sommige planten zijn luchtzuiverend en werken als echte luchtbevochtigers in huis. Ze leveren dus weldegelijk een positieve bijdrage aan de luchtkwaliteit in huis. Deze positieve effecten mis je helaas als je kiest voor kunstplanten.

3. Overal thuis


Kunstplanten voelen zich overal thuis. Ze staan net zo goed op een donkere plek in de woonkamer of een hal zonder ramen als in een zonovergoten serre. Heb je donkere plekjes in huis waar echte planten het niet zullen overleven? Dan is een kunstplant de perfecte oplossing! 

4. Kids- en huisdierproef


Heb je kleine kinderen of huisdieren in huis? Dan is het goed om even stil te staan bij de keuze aan planten. Er zijn namelijk planten die giftig zijn, zeker voor huisdieren. Heb je kleine kids of huisdieren in huis die een hapje plant op het menu af en toe heerlijk vinden? Dan weet je zeker dat je met het kiezen van een kunstplant geen risico loopt.

Daarnaast hebben dieren soms de neiging om aan de haal te gaan met de aarde uit de potten. Ook dat probleem omzeil je door te kiezen voor kunstplanten. 

5. Nep echt of net echt?


In het land der kunstplanten zijn er heel veel verschillende soorten en maten te verkrijgen. Maar niet alleen dat. Ook de ‘echtheid’ ervan kan behoorlijk verschillen. En vaak is ook het prijskaartje navenant. Hoe echter de plant lijkt, hoe duurder hij is. Bij goedkopere kunstplanten zie je op het eerste oog dat de plant niet echt is. Tast je wat dieper in de buidel, dan kan zo’n nepplant er behoorlijk echt uitzien. 

Een mooie kunstplant kan dus in eerste instantie een flink prijskaartje hebben, maar zie het als een investering. Een kunstplant schaf je één keer goed aan en dan hoef je er verder niet meer naar om te kijken. Geen verdere kosten van plantvoeding of potgrond en je weet zeker dat je over een jaar niet weer een nieuw exemplaar moet kopen omdat deze overleden is. Op de lange termijn is een mooie kunstplant dus meestal niet eens duurder. 

Waar kies jij voor? Echte planten of toch kunstplanten? Laat het me weten in de reacties!

 

Over de schrijver
Mijn naam is Conny Van Hees, bezieler van Huis Van Hees. Als voormalig psychologe verdiep ik me al ruim 20 jaar in de psyche en het bewustzijn van de mens. Zo’n 12 jaar geleden is daar de passie interieur bijgekomen.Jarenlang ben ik zoekende geweest. Zoekend naar een plek waar ik mezelf kon zijn. Zoekend naar een plek waar ik me fijn voelde. Ik zwierf de wereld rond en kwam erachter dat thuis geen vaste plek is, maar een gevoel. Een gevoel wat je in je draagt. Zolang ik buiten me bleef zoeken, zou ik het nooit vinden. Een spannende maar magische reis naar binnen volgde…En hoewel ik leerde dat het enige echte ‘thuis’ die plek in je hart is, werd ik me er tevens bewust van hoe onze omgeving weldegelijk invloed heeft op ons welbevinden en geluksgevoel en ons kan ondersteunen, juist bij die weg naar binnen…Eén van mijn doelen in dit leven is dan ook om jou dat ultieme gevoel van thuiskomen te laten ervaren. Enerzijds door je de connectie te laten ervaren met je prachtige hart, je 'thuis' wat je altijd bij je draagt. Anderzijds door jouw omgeving zo vorm te geven dat het een helende en voedende afspiegeling wordt van jouw binnenwereld.Mijn missie is om jou te laten THUISKOMEN, in je huis en in jezelf.
Reactie plaatsen

Voorkom dat je de leukste blogs misloopt!

Sluit je nu aan bij de tribe en ontvang  bericht over nieuwe blogs, leuke aanbiedingen, tips &tricks en inspirerende nieuwtjes omtrent interieur en bewustzijn!

50%
Benieuwd naar leuke acties & interessante nieuwtjes of wil je gewoon lekker geïnspireerd worden?
Sluit je dan nu aan bij de Huis Van Hees Tribe!
Meld je nu aan
Nieuwsbrief interieur