Wie tekent die is
Achter de schermen
Conny Van Hees
Achter de schermen
04/04/2020
1 min
0

Wie tekent die is

04/04/2020
1 min
0

“Hmmmm…” Een goedkeurende knik waait mijn kant op. “Karakter. Warmte. Creativiteit. Het heeft veel meer uitstraling dan een schets op de computer”, zegt mijn klant aan de andere kant van de tafel. Hij neemt een slok van zijn koffie en laat zijn blik aandachtig over het papier glijden. Mijn schetsen vallen schijnbaar in de smaak. “Deze creativiteit zouden meer designers moeten aanboren.” Hij schuift mijn handgetekende 3D tekeningen door naar zijn collega en zet zijn woorden kracht bij met een warme glimlach: “Ik ben gecharmeerd! Let’s do this!”.

Waarom ik een ontwerp altijd begin met een handmatige schets


Tuurlijk kom je er als interieur designer niet altijd onderuit om de computer te betrekken bij het maken van je interieurplannen. Soms zijn computergestuurde 3D beelden nodig om een goed beeld te krijgen van de nieuwe situatie. Maar ik begin het proces altijd met het handmatig schetsen… en dit is waarom…

Naast het feit dat ik tekenen heerlijk vind om te doen, wordt ook een interieurplan leuker én beter wanneer je niet alleen je brein erin betrekt, maar ook je intuïtie en gevoel. Door met de hand te tekenen, boor je heel wat meer innerlijke processen aan die onaangeroerd blijven als je alleen maar met een paar muisklikken wat muurtjes optrekt en kleuren selecteert. Door te tekenen maak je een hele nieuwe wereld zichtbaar. Op die manier geef ik wat ik denk of voel de eer van het daglicht en laat het naar me terug staren vanaf het papier.

3D interieurschets

“A drawing is simply a line going for a walk”

“Het project wordt echter, komt tot leven, nadat jij het hebt getekend”, hoor ik mensen vaak zeggen. En dat is precies wat het doet. De ideeën die aanvankelijk als vage wolken in mijn hoofd ronddwalen, krijgen op deze manier vorm. Telkens opnieuw -met het enthousiasme en de drive van een beginner- glijdt mijn potlood over een onbeschreven blad om uiteindelijk mijn hersenspinsels in geuren en kleuren over te brengen in een volmaakte schets. Een schets die in 99% van de gevallen aansluit bij de wensen van de klant. Omdat intuïtie en gevoel minstens even belangrijk zijn in dit vak als intellect.

Wie schrijft die blijft, zeggen ze wel eens. Maar om te blijven moet je er eerst zijn. En misschien is dat wel de ware magie van tekenen: want wie tekent die IS.

Reacties
Categorieën