Zo creëer je jouw eigen plek in huis
10 mei 2020 

Zo creëer je jouw eigen plek in huis

In deze bizarre tijden is het inrichten van een eigen plekje in huis misschien wel één van de meest belangrijke zaken die je op interieurvlak kunt doen. Een eigen plek waar je je volledig thuis voelt en volledig tot rust kunt komen. Misschien wel een meditatieruimte, hoewel dat voor sommigen nogal zwaar of zweverig klinkt. Waar het in essentie om gaat, is dat je een plekje hebt waar je je terug kunt trekken uit de rush van alledag. Een plekje waar je de rust kunt vinden en alleen kunt zijn met jezelf. Het kan je helpen om dichtbij jezelf te blijven in een wereld waarin iedereen zijn mening verkondigt en waarin ontelbare waarheden bestaan.

 meditatie interieurontwerp

 

Zo’n plekje voor jezelf is echter niet voor iedereen even evident. Omdat we met z’n allen gevraagd worden om zoveel mogelijk binnen te blijven, leven we vaak met meerdere personen continu samen op een beperkt aantal vierkante meters waarin iedereen in elkaars ruimte beweegt. Rondhuppelende kinderen, spelende huisdieren, thuiswerkende ouders,… Zeker in deze omstandigheden is het belangrijker dan ooit om goed voor jezelf te zorgen. En goed voor jezelf zorgen gaat niet alleen over gezond eten, genoeg slapen en voldoende bewegen. Alert zijn op wat er in je hoofd omgaat, is minstens zo belangrijk en heeft een diepgaand effect op je fysieke en emotionele gezondheid. Anders gezegd: jouw denken en mentaal welbevinden heeft een grote invloed op je emotionele en fysieke toestand.

Holistische kijk op interieur


Ik heb een holistische kijk op het leven én daarmee ook een holistische kijk op het interieur. Alles hangt samen. Alles werkt samen mét elkaar of… tegen elkaar. Niet alleen hebben verschillende interieuronderdelen een invloed op elkaar, ze hebben ook een grote invloed op jou. Op jouw welbevinden, algemeen welzijn en geluksgevoel. Daglicht, kleuren, materialen, texturen, geuren, planten… Het heeft allemaal invloed op hoe je je voelt, op de mate waarin je even je gedachten kunt laten neerdwarrelen en tot rust kunt komen.

“Mediteren is niks voor mij. Ik kan die rust niet vinden. Mijn gedachten schieten steeds alle kanten op…”. Een vaak gehoorde opmerking als het om mediteren gaat. Maar dat is precies waar meditatie over gaat. Over het aanschouwen van je gedachten. Over het bewust worden van wat er in je hoofd speelt en die gedachten te laten neerdwarrelen. Elke opkomende gedachte van op een afstandje waarnemen als een voorbij glijdende wolk… één voor één… totdat je een kraakheldere hemel krijgt. Totdat alles neerdwarrelt en de rust in je hoofd weerkeert. 

In het begin is dat vaak moeilijk omdat je toch van jezelf bepaalde dingetjes móet, of omdat je bepaalde verwachtingen hebt, óf omdat je simpelweg de rust niet kunt vinden en telkens afgeleid wordt.

Precies daarom, en met name als je net begint met mediteren, is het zo ontzettend belangrijk om een plek te voorzien die uitnodigt om even te bezinnen. Een plek die weinig afleiding biedt en die rust uitstraalt. Een plek waar je zintuigen worden aangesproken zodat je weer in je lijf belandt en tot rust komt.

Waar creëer je die plek voor jezelf?


Niet iedereen heeft de luxe om een aparte ruimte in huis te kunnen wijden aan meditatie en zingeving. Voor de meesten onder ons betekent dat dat er van een ruimte met een andere functie een deel wordt afgesnoept zodat je daar een hoekje voor jezelf kunt creëren. Let er daarbij op dat de rest van die ruimte al enige rust uitstraalt. Wil je namelijk je zen-hoekje inrichten in de werkkamer waar de to do’s opgestapeld liggen op je bureau, dan is er een reële kans dat je daar minder makkelijk die rust zult kunnen vinden. 

De slaapkamer is vaak een mooie optie om in te zetten voor meditatie. Als je daar al rekening had gehouden met de functie van de kamer en je behoefte aan rust tijdens je slaap, dan is deze ruimte uitermate geschikt. Maar misschien heb je wel een andere kamer die zich er nog beter toe leent. 

Ikzelf mediteer wel in mijn werkatelier. Dit is een ruimte waar een fijne, rustige en creatieve sfeer hangt en waarin ik volledig mezelf kan zijn. Als jij in huis ook zo’n ruimte hebt waar je je fijn voelt en waar je dagelijks even alleen kunt zijn, dan is dat mogelijk de perfecte plek voor jou.

Eerst opruimen en schoonmaken


Neem eerst de tijd om de kamer schoon te maken en te organiseren. Door rommeltjes weg te werken, schep je ruimte en overzicht. En dat werkt door in je hoofd.

Ga eens met liefde doorheen de kamer. Wees selectief en geef alleen de spullen waar je blij van wordt een welverdiende plek. Kijk ook even kritisch rond en verwijder de dingen die je energie kosten. Geef ze weg, gooi ze weg of verkoop ze. Creëer rust.

Deze items sieren jouw meditatieruimte en ondersteunen je proces


Als het op het inrichten van je meditatiehoekje aankomt, borduur je verder op de basis die al in de kamer aanwezig is. Een rustige basis in balans heeft daarbij de voorkeur. Verder ga je je hoekje aankleden met sfeervolle elementen. De volgende items zijn slechts een suggestie. Ze zijn heel persoonlijk en op geen enkele manier vereist om het mediteren te laten ‘slagen’. Wel staan ze erom bekend om de sfeer en energie in de ruimte een heerlijke boost te geven en, elk op hun eigen manier, een waardevolle bijdrage te leveren aan je meditatie. 

1. Meditatiekussen


Misschien heb je het wel eens geprobeerd om te mediteren op de vlakke grond of in een luie stoel. Het kán wel en voor sommigen is het heel fijn, maar in de praktijk blijkt dat velen baat hebben bij een meditatiekussen om op die manier in een makkelijke pose te kunnen (blijven) zitten. De meest beoefende meditatiehouding is daarom gewoon zittend met een rechte rug. Meditatiekussens zijn er in alle vormen en maten. Wat daarbij bij jou past, is heel persoonlijk. Laat je goed informeren over de dingen waar je op moet letten of struin even het internet af op zoek naar gerichte informatie.

Ook qua kleuren en texturen heb je keuze te over. Kies er eentje die jou meteen aanspreekt en waar je je fijn bij voelt en geef hem een vast plekje in de ruimte. Als je hem namelijk telkens weer opruimt en in een kast wegstopt, is de kans groot dat je het vergeet en je voornemen om te gaan mediteren heel snel verwatert. Mediteren is iets wat je aanvankelijk bewust moet inplannen. Gaandeweg zal het zo in je systeem gaan zitten dat je niet anders meer wil. Maar als je pas start: leg je meditatiekussen op een zichtbare plek als reminder!

 

meditatie interieurontwerp

 

2. Kaarsen


Kaarsen brengen licht, warmte en sfeer in een ruimte. Onmisbaar dus bij het beoefenen van meditatie. Ik gebruik graag kleine theelichtjes als ik mediteer. Ze zijn eenvoudig te vervangen, makkelijk aan te steken en je kunt ze op verschillende locaties plaatsen om een ​​leuke sfeer te creëren. De verschillende kleuren en formaten zorgen ervoor dat er altijd iets tussen zit wat bij je past.

meditatie kaarsen interieur

 

3. Heerlijke geuren die de energie zuiveren


Een wierookstokje aansteken is één van de bekendste manieren om geur te verspreiden in een ruimte. Er zijn vele soorten wierook en welke geur jij lekker vindt is heel persoonlijk. Afhankelijk van wat jij fijn vindt én de intentie waarmee je de wierook brandt, kun je voor een bepaalde geur kiezen. Je het gebruiken om een lekkere geur te verspreiden of om je te ontspannen, maar je kan het ook inzetten voor energetische reiniging.

Zelf vind ik Palo Santo (heilig hout) heerlijk om mee te werken. Het geeft een warme sfeer en creëert een fijne en relaxte stemming.

Daarnaast zijn er ook talrijke etherische oliën die niet alleen zuiverend werken maar ook een weldaad zijn voor je hele systeem.

meditatie

 

4. Klankschaal, handpan of sjamanendrum


Studies hebben aangetoond dat muziek een grote invloed heeft op ons brein en onze gemoedstoestand. Zelfs in die mate dat muziek steeds vaker in de medische wereld wordt toegepast. Instrumenten als de klankschaal, handpan of sjamanendrum zijn zeer effectief in het verminderen van stress en angst doordat ze middels hun vibraties harmonie en balans brengen. De trillingen spelen een belangrijke rol bij het opruimen van overbodige rommel en blokkades in ons systeem. Het onderdompelen in hun specifieke geluid brengt je in een staat van diepe ontspanning.

 

Meditatieruimte

 

5. Kristallen


Kristallen zijn niet alleen mooi om naar te kijken. Er wordt ook van gezegd dat ze heel wat helende eigenschappen in zich dragen. Voor elke ‘kwaal‘ is er wel een bepaald kristal wat jou kan helpen om blokkades te overwinnen. Of die zich nu op lichamelijk, emotioneel, mentaal of spirituele vlak afspelen. Wil je ondersteuning op een bepaald vlak in je leven? Ook dan kan je samenwerken met kristallen. De amethist bijvoorbeeld, die een prachtige lavendelkleur heeft, staat erom bekend helderheid van geest te brengen en spiritualiteit en intuïtie te versterken. Of je nu in hun genezende eigenschappen gelooft of niet, kristallen in je zen-hoekje kunnen erg aardend werken. Hou een kristal in de hand terwijl je mediteert of leg ze bewust en met intentie neer in de ruimte waar je zit.

 

Meditatieruimte edelstenen

6. Mala-kralen


De Mala-ketting heeft 108 kralen. De betekenis van dit nummer is open voor interpretatie, maar 108 wordt al lang beschouwd als een heilig nummer in het hindoeïsme en de yoga. Mala-kralen werden traditioneel gemaakt om te worden gebruikt als hulpmiddel bij meditatie. Je laat ze doorheen je vingers rollen terwijl je telkens een mantra herhaalt. Mooi om in je spirituele ruimte neer te leggen maar ook mooi om als ketting of armband te dragen.

 

Meditatieruimte mala kralen

7. Planten


De natuur binnenhalen is áltijd een goed idee. Niet alleen voor een meditatieruimte. Ze zien er niet alleen sfeervol uit, ze verhogen ook het zuurstofgehalte en verbeteren de luchtkwaliteit. Voor een ontspannen sfeer zet je niet teveel kleine plantjes bij elkaar, maar kies je voor een aantal grotere planten die magie en rust uitstralen.

 

planten in huis mediteren

 

Van zodra jij deze waardevolle plek voor jezelf hebt gecreëerd, zal het vele malen makkelijker zijn om de rust op te zoeken en consequent te mediteren. Simpelweg omdat de ruimte zich ertoe leent en omdat je het heerlijk vindt om er te vertoeven. Eens je hebt ervaren hoe het voelt om thuis te komen in jezelf, wil je niet anders meer…

Wil je meer inspiratie over hoe je kunt thuiskomen in jezelf? Vraag dan nu het gratis inspiratiemagazine ‘Thuiskomen’ aan. Ik deel er tips en tricks over hoe je je woning én je leven zo kunt inrichten dat je dat heerlijke gevoel van thuiskomen kunt creëren, in je huis en in jezelf.

Ik wens je heel veel succes toe bij het creëren van jouw eigen ruimte!

 

Over de schrijver
Hi! Ik ben Conny… …bezielster van Huis Van Hees. Als voormalig psychologe verdiep ik me al ruim 20 jaar in de psyche en het bewustzijn van de mens. Later zijn daar mijn passies voor interieur en spiritualiteit bij gekomen en heb ik tijdens mijn eigen helingsreis mijn diepe connectie met Moeder Natuur en met mijn eigen creativiteit en lichaamswijsheid hervonden. Allemaal tools die ik nu met heel veel liefde inzet binnen Huis Van Hees.
Reactie plaatsen

Voorkom dat je de leukste blogs misloopt!

Sluit je nu aan bij de tribe en ontvang  bericht over nieuwe blogs, leuke aanbiedingen, tips &tricks en inspirerende nieuwtjes omtrent interieur en bewustzijn!

50%
Benieuwd naar leuke acties & interessante nieuwtjes of wil je gewoon lekker geïnspireerd worden?
Sluit je dan nu aan bij de Huis Van Hees Tribe!
Meld je nu aan
Nieuwsbrief interieur